Skulptur byste "Epikur" /Livsnyteren © Frode Mikal Lillesund
|
Skulpturen “Epikur”/ "Livsnyteren" stammer fra en serie fantasiportretter. Selv om skulpturen representerer en virkelig person, har jeg tillatt meg å la min egen fantasi skape ansiktstrekkene hans ut fra en følelse som jeg mener passer til det denne filosofen stod for. Jeg ønsket å skape en figur som er full av liv og glede, og med utstrålingen av en selvtillitt som tillater ethvert spontant innfall han måtte få.
Det finnes en del gamle greske byster/ portretter av Epikur, men ingen av de jeg har sett uttrykker det jeg forbinder hans lære.
Det finnes en del gamle greske byster/ portretter av Epikur, men ingen av de jeg har sett uttrykker det jeg forbinder hans lære.
Antikk skulpturbyste av Epikur. her 3d-sckannet av "Digital sculpture project" (LINK)
|
Epikur var en filosof i “gamle” Hellas og hans lære hadde stor innflytelse der i flere århundrer. Han var moralfilosof (eudaimonisme), men mente at fysikken kunne befri menneskene fra lykkedrepende overtro og frykt for gudene, slik at de uforstyrret kunne leve for nytelsen. Sitat: ”Frykt ikke døden. For når du finnes, så finnes ikke den, og når den finnes, så finnes ikke du.” Epikur formidlet at “Gleden er målet” (dvs. frihet fra smerte i kroppen og uro i sinnet). Hvis ordene “epikureer” og “epikurisme”, i moderne tid, blir oppfattet som nedlatende uttrykk, skyldes dette at noen av hans elever mistolket hans lære ved å ty til ren “hedonisme”. Når Epikur prater om glede og lykke, mener han en glede som innebærer sjelsro. Det er altså snakk om en balansert sinnstilstand som grobunn for sann glede. Kanskje ligger kjernen i Epikurs filosofi, ikke langt fra buddhistisk lære og levemåte. Han skal også ha uttalt at: "Hvis du vil gjøre en mann lykkelig, så legg ikke noe til hans rikdom, men ta noe fra hans ønsker". Han oppfordret altså ikke til materiell lykke men lykke på et dypere plan.
Epikur mente at "det gode" er lett å få, men "det onde" er å hindre det. Hva er det som hindrer oss å være lykkelige? Hva er dette "onde" som Epikur prater om? Jeg tror svaret på dette ofte er relatert til FRYKT, -ikke bare ovenfor døden men også frykt for livet.. Vi mennesker investerer mye av vår livskraft i å være redde. Redsel er selvfølgelig et naturlig reaksjonsmønster som kan hjelpe oss bort fra reelle farer i hverdagen, men i våre følelsesliv bruker vi denne overlevelsesmekanismen, også i mange situasjoner som ikke har noen form for reell fare. Overlevelsesmekanismen (frykt) lukker oss følelsesmessig fra verden omkring oss. Resultatet er at vi "stikker av" fra alt som truer våre vante handlingsmønstre. Egentlig stikker vi av fra kontakten med våre følelser (dvs. andre følelser enn frykt).
Skulptur byste "Epikur" /Livsnyteren (profil) © Frode Mikal Lillesund
|
Jeg tror Epikur sitt hovedbudskap var at veien til lykke er å befri seg fra sin egen frykt. Tenk at all energien du investerer i frykt, tar du fra din egen livsenergi. Da er det ikke vanskelig å se at man blir et lykkeligere menneske av å kunne investere denne energien i mer konstruktive formål.
Hva er sann glede/ lykke?
Veien til sann glede går gjennom dyp selvrespekt og eksistensiell takknemlighet. Kort sagt gleden fra å være tilstede i sitt eget liv.
Hva er sann glede/ lykke?
Veien til sann glede går gjennom dyp selvrespekt og eksistensiell takknemlighet. Kort sagt gleden fra å være tilstede i sitt eget liv.
Skulpturen ble valgt ut av Norsk Billedhoggerforening til å være med på å representere norsk skulptur på i Polen.
6 kommentarer:
Sua arte impressiona até quem não a entende. ela fala por si só.
Abraços do Brasil
Pr. Raimundo Soares de Andrade
(oversatt fra portugisisk via google translate; "Hans kunst imponerer selv de som ikke forstår. Den taler for seg selv.
Klem fra Brasil
Pastor Raimundo Soares de Andrade").
Takk for kommentar og komplimang Prrsoares.
Fantastiskt bra. Det är ju exakt en bild av en njutningsmänniska! Imponerande tolkning av Epikuros´ idéer om det rätta sättet att leva, dvs att uppleva livslust och undgå livet smärta. Nu blir Epikuros gladare i sin himmel!
Takk for kommentaren Mira!
Nå kan Epikur sitte i himmelen nyte synet av at vi nyter synet av ham :-) .
Fryktelig fin byste :-)
som helt klart må ses i sin fulle form.
Takk Sonja!
Spennende ordvalg. Skulpturen kan kanskje være litt positivt fryktinngytende. En jornalist kalte den for "Frekkassen". Mao. er nok ikke figuren noen representant for Janteloven.
Legg inn en kommentar