24.02.2011

Inspirasjon - å bli fanget av livet

Skulptur bronse "Mann med Skjegg og Kråke" © Frode Mikal Lillesund

Som skulptør og kunstner har jeg ofte fått spørsmålene; "Når føler du deg inspirert?" og "Hva er det som inspirerer deg?". Drivkreftene til å skape er mange, og jeg innser at ordet inspirasjon betyr noe for meg, men hva?

Felles inspirasjons-kilde?
Nasjonalgalleriet i Oslo hadde en utstilling/ installasjon noen år tilbake som debatterte hvor vidt Ibsen var inspirert av Michelangelo da han skrev bl.a. verket "Brand". For min del var det et høydepunkt i seg selv at Nasjonalgalleriet tok frem sine gipsreproduksjoner av Michelangelo, men det var også interessant at man ga oppmerksomhet til begrepet inspirasjon. Ved en anledning stilte jeg spørsmålet videre til kunstneren og skulptøren Per Ung, som har faglig innsikt i både Michelangelo, klassisk skulptur og evt. det å la seg inspirere. Spørsmålet var; "Tror du Ibsen var inspirert av Michelangelos skulpturer da han skrev de kjente stykkene som f.eks. "Brand"?, og jeg likte svaret; "Jeg tror de var inspirert av samme kilde".

Når jeg som kunstner bruker ordet "inspirasjon", er det særlig når noe jeg anser som viktig i mitt eget liv, passer inn i en viktig og større kontekst i livet rundt meg. Jeg bruker også gjerne ordet "inspirasjon", for å beskrive "arbeids-flow" som er en tilstand jeg noen ganger kommer inn i. Dvs. -at tidsopplevelsen forandres, og jeg er oppslukt i øyeblikket mens jeg arbeider. Mao. blir jeg svært tilstedeværende og fokusert. Kanskje det er dette inspirasjon er -å bli fanget av livet/ øyeblikket. Det kan noen ganger virke som om kunstverket skaper seg selv ("flow"). Dette betyr egentlig at kunstneren skaper uten mye indre motstand.

Inspirasjon er knyttet til kreativitet og det handler om å "tillate".
Inspirert av filosofen Platon og hans idèverden, er det mange billedhuggere som har uttalt at; "Figuren finnes allerede inne i steinblokken. Det er dreier seg bare om å fjerne den overflødige steinmassen". Men det handler ikke bare om èn eneste potensiell figur inne i steinblokken. Blokken har potensialet til å bli et uendelig antall ulike skulpturer. Kunsten er å tillate den "riktige" skulpturen å avdekkes. Utvelgelse. Det handler like mye om å velge bort muligheter, som det å aktivt velge hvordan skulpturen skal bli.

For at det "riktige" kunstverket skal få se dagens lys, er det kunstnerens oppgave å lytte (følelsesmessig) i skapelsesprosessen. Jeg har hørt flere kunstnere beskrive det å lage kunst som en "fødselsprosess". Det er som om de selv bare er et verktøy (en slags jordmor) som hjelper til under kunstverkets fødsel. De har altså en følelse av at kunstverket skaper seg selv ut av øyeblikket, eller at det er selve øyeblikket som er skaperen.

Kanskje kan man trekke det så langt at man sier ; "Inspirasjon er kunsten". Det er det åndelige aspektet ved kunst.  Man lar seg inspirere og gir dette videre via kunsten.
"Mann med Skjegg og Parrende Ravner" © Frode Mikal Lillesund
...så til slutt; Hva blir jeg inspirert av?
Av livet. -Det åndelige aspektet med virkeligheten.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Jeg likte den første veldig godt :D

Frode Lillesund sa...

Så hyggelig :-)
Jeg regner med at du mener den første av skulpturene. Den første ("Mann med Skjegg og Kråke") fikk jeg mye bra respons på på min siste utstilling. Ett eksemplar ble også slogt til en kunde som kom langveis fra, i ens ærend for å kjøpe denne. (Han hadde sett bilder av en i en avisannonse). Det neste bilde er av en skulptur jeg aldri rakk å støpe. Pga. plassmangel på atelier, ble jeg nødt til å kaste leireutgaven.

Sonja . / ) sa...

Det handler om å være der man er når man er der! Og elske det!

Jeg har kastet en del figurer og malerier som tok for mye plass i mitt liv. Trist, men greit nok, det er en del av prosessen. Greit å jobbe med tegning, plass til veldig mange i skuffene!

Men når du må kaste de flotte skulpturene dine er det jo bare ille! Håper du snart får et digert ateliér med stor lagringsplass! Og en park til å plassere bronseversjonene i ;-)

Frode Lillesund sa...

Takk for kommentaren Sonja!

Ja, det handler om å være tilstede i arbeidet hvis det skal bli bra. (Som en zen-bubbhist).

Jeg ser frem til å få større atelier og lager i fremtiden. Vi får se om stipendkommiteen i år klarer å trylle frem noen finanser.

Mira sa...

Märkliga och spännande skulpturer! De är både vackra och "fula" (i positiv mening), ungefär som livets egen encyklopedi. Är kråkan en symbol för det okända?

Bifogar en länk till Michael Wiehes "Flickan och kråkan.

http://www.youtube.com/watch?v=hC3EszN3Uuo

Frode Lillesund sa...

Takk for kommentar og link Mira!

Ja, Kråka kan gjerne være symbol for det ukjente. Den blir også ofte oppfattet som mystisk eller magisk, noen finner den også litt skremmende. Kråka blir i mange urkulturer sett på som et symbol for visdom og som en budbringer mellom det materielle og det spirituelle.

Fugler blir generelt sett brukt som et symbol på et åndelig aspekt. De har vinger og mestrer å fly, dermed er de ikke lenger bundet til den materielle og flate jorda slik som pattedyrene. De har altså evolusjonsmessig kommet en "dimensjon" lenger. De går fra flaten (jorda) til rom (lufta) - en fin allegori til skulpturelle romlige kvaliteter :-).

Kråka er min favoritt fugl, både den og "storebroren" Ravnen. For meg er disse fuglene svært elegante og utstråler en distinkt engenartighet.

Mira sa...

Saknar dina funderingar, texter, tankar och förhoppningsvis någon ny spännande skulptur - men sådana gör man ju inte på beställning. Men jag hoppas du har det bra...

Frode Lillesund sa...

Takk MIra!
Jeg har det bra. Det har bare vært så mye å gjøre i det siste så bloggen har måttet vente. Jeg skal skrive flere innlegg så snart jeg finner tid. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...