13.03.2012

Ny Leonardo da Vinci Renessanse

Leonardo fødes på ny!
Siden 2009 har man gjenoppdaget 3 av Leonardo da Vinci sine malerier som historikerene trodde var tapte for alltid.

I 2009 ble det bekreftet at dette bildet var et orginalt maleri av Leonardo da Vinci, da undersøkelsene bl.a. viste fingeravtrykk som også fantes i andre av da Vinci`s malerier.
Dette maleriet vises nå frem på National Gallery i London, som holder tidenes største maleriutstilling av Leonardo da Vinci. Dette er første gang det vises offentlig. Dessverre er det umulig å få tak i billetter til utstillingen hvis man ikke stiller seg i kø grytidlig om morgenen i håp om å få en av de få ekstrabillettene som legges ut hver dag.  Utstillingen har vært presentert på kino, men dette er en fattig erstatning som jeg ikke vil anbefale. De trekker inn mange såkalte "eksperter" som egentilg ikke har noe interessant å meddele. Man får heller ikke sett gode bilder av maleriene selv om det vises på storskjerm.  
Dette er en kopi av Leonardos "Anghiarislaget" utført av Peter Paul Rubens. Dvs. kopien er ikke hele bildet, men et utnitt.
Den store nyheten nå, er at etter langsiktig arbeid i jakten på "Anghiari Slaget", blir det endelig bekreftet at det er funnet et stort veggmaleri. Dette er etter all sansynlighet "Anghiarislaget" utført av Leonardo da Vinci. Jeg var selv i Firence for en uke siden. Jeg gikk forbi, men ikke innom rådhuset hvor bildet befinner seg. Men det ville ikke hjulpet særlig likevel, for bildet befinner seg på en skult vegg bak et annet veggmaleri. Det vil nok ta et par år før man har fått flyttet den nå eksisterende veggen med maleriet av Georgio Vassari, og i tillegg er det liten sansynlighet at Leonardos bilde er i god stand. Det er all grunn for å glede seg over dette funnet uansett, for det er det maleriet som ble regnet som det mest imponerende bildet utført av Leonardo daVinci i hans samtid.

Man må bare smøre seg med tolmodighet for dette er et arbeid som er langsiktig. Jeg kan nevne at da jeg var i Firense i 2008, ble det for første gang bekreftet at de hadde funnet "noe" bak Vassari´s maleri. De hadde den gangen endelig fått lillatelse å borre et lite hull ti å føre inn et kamera gjennom veggmaleriet. Det finnes også en tv dokumentar "The da Vinci Detective" (trailer; http://www.youtube.com/watch?v=QevygHZS5uw&feature=channel) som omhandler etterforskingen som førte dem til å finne stedet hvor leonardomaleriet befinner seg.

På den mindre vitenskaplige siden, blir det spennende å se hvilken konspirasjon Dan Brown klarer å skape ut ifra disse nye funnene.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...