22.11.2010

"Menn med Skjegg"

"Menn med Skjegg" © Frode Mikal Lillesund

Skulpturen (-e) ”Menn med Skjegg” stammer fra en serie fantasiportretter. Ideen til dette motivet er fra møtet mellom det nye og det gamle. Menneskers liv kan betraktes som en stor puls. Fra man fødes ekspanderer man både fysisk og åndelig. Et sted midt i livet kan et menneskes selvbevissthet skifte fra et erobrende ungdomsperspektiv som vil ha mer av alt, til et mer reflekterende innover-voksende” modningsperspektiv.  Det er som om man starter en raffineringsprosess hvor den reneste visdom er målet. Jo finere raffinert dess mer sublimt og skjørt blir dette livs-perspektivet. Og på denne måten nærmer det seg det uskyldige spedbarnets skjørhet.

I denne skulpturen er skjeggemannens hode samme størrelse som et lite barnehode. Skulpturen har ingen kropp, men skjegget representerer visuelt sett en kropp som igjen er proporsjonert tilsvarende et  lite barns kropp. Montert liggende uttrykker skjeggemannen en skjørhet som fra uskylden til et sovende barn. Stående montert i gruppe kan de oppleves som ”visdomsbærere”.

I vår kultur, er ”skjegg ” et tungt belastet maskulint symbol, som gjerne kan virke truende og gammeldags, men satt i denne sammenhengen vekker det nettopp de motsatte følelser som omsorg og empati hos mange av de som ser dette kunstverket.

2 kommentarer:

Sonja . / ) sa...

Jeg var så heldig å få se den liggende skjeggemannen da jeg var sammen med en eldre kvinne med demens. Hun reagerte på skulpturen med uventet omsorg og stor respekt. I en alder av 80 har hun kanskje passert dette livets høydepunkt når det gjelder visdom, og går mer og mer i barndommen. Den liggende skjeggemannen vekket noe i henne. Flott! Etter min mening, og erfaring, ville ikke motivet alene frembringe denne reaksjonen. Respekten for skulpturfaget, kunnskapen om, og leken med den indre dynamikken var i høyeste grad med på å skape denne kresne damens opplevelse. Rørende for en datter, og inspirerende for en maler å bevitne dette. Takk.

Unknown sa...

takk Sonja for denne kommentaren!!!

Dette er en stor bekreftelse for meg kunstnerisk. Så jeg er veldig glad for at du deler denne opplevelsen. Skulpturen "Liggende Skjeggemann" var førøvrig det verket som vakte absolutt størst publikumsrespons på forrigje utstilling. Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å støpe denne skulpturen over i bronse (pga. komlpeksiteten), men responsen har fått meg til å velge å gjøre det likevel.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...