28.11.2010

"Vikingkonge på Sokkel" (Bypuls Haugesunds Avis 26.10.2010)
Tekst: KÅRE KOMPELIEN
foto: Marte Synnøve Johannesen
Publisert : Haugesunds Avis 21.10.2010
HAUGESUND: Det er klart etter at finansieringen av prosjektet nå er på plass. 1. oktober ble denne konkrete saken behandlet i legatstyrene til Anne Knutsen f. Fostenes’ Fond og i skipsreder Kr. Høegh Hervigs Legat.
– Førstnevnte bevilget 100.000 kroner til prosjektet, mens Høeghs Hervigs Legat bevilget 250.000 kroner. Dermed skulle grunnlaget være på plass for å sette i gang arbeidet, sier Inge S. Lønning i Haugesund kommune. Det krevdes en million kroner for å realisere prosjektet som
trekløveret Hans Dalen, Sigurd Aase og Tor Inge Vormedal tok initiativet til for et par år siden. 650.000 kroner var på plass tidlig i løpet. Nylig kunne initiativtakerne altså sette de resterende 350.000 kronene inn på prosjektkontoen.
– Veldig gledelig
– Det er veldig gledelig. Det har tatt litt tid, men nå er vi endelig i havn med den biten, sier Hans Dalen. Føringer for det videre arbeidet vil bli lagt når det kommunale rådet for kunstnerisk utsmykning har møte mandag 1. november. Når det gjelder plassering av statuen er det allerede bestemt.
– I samråd med kommunen har vi kommet fram til at den beste plasseringen er på Havnaberg, siden det ble for vanskelig å få det til på Hauge, som vi først hadde tenkt. Havnaberg passer bra siden det i sagaen heter at Harald Hårfagre ble begravd på «Haugar opp for Hasseløysundet». Statuen vil bli finest å se fra Dokken, men også fra Byparken vil den bli godt synlig, sier Hans Dalen.
Det er haugesundkunstneren Frode Mikal Lillesund som skal lage den historiske statuen. Den skal rage 2,3 meter over sokkelen og bli et synlig bevis på Harald Hårfagres nære bånd til Haugalandet.
Habil kandidat
Ideen om å reise en statue av vikingkongen dukket opp for et par år siden.
– Det har vært noen runder med byråkratiske forpostfektninger siden da, men jeg synes kulturetaten i kommunen har vært flinke. Så kontaktet vi Norsk Kunstnerforbund for å finne en billedhogger som kunne ta på seg oppgaven. Blant kandidatene var Frode Mikal Lillesund. Han hadde veldig lyst på jobben og vi angrer ikke på at vi engasjerte ham, forteller Hans Dalen. Det blir et tidkrevende og omfattende arbeid før kunstneren kan levere det ferdige produktet.
– Ja, det blir en omfattende prosess. Statuen blir laget i Oslo, før den blir delt opp og sendt til Italia for å bli støpt i bronse. Lillesund har laget en miniatyrutkast i gips som vi likte godt. Det var absolutt Harald Hårfagre slik jeg ser ham for meg, forteller Hans Dalen som gleder seg til å beskue det ferdige arbeidet. Gipsavstøpningen er foreløpig en godt bevart hemmelighet og holdes innelåst på rådhuset.


Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...