26.11.2010

"Kvinnefigur"

"Kvinnefigur" © Frode Mikal Lillesund

Skulpturen “Kvinnefigur” er et ungdomsverk Lillesund lagde mens han studerte ved Kunsthøgskolen i Oslo. Da han var privilegert med å få arbeide med en “stor” modell, ønsket han å få frem sårbarheten ved å skille seg ut fra det som vår kulturelle norm (I denne sammenhengen det å være overvektig). Det å lage en klassisk skulptur innebærer tradisjonelt sett å arbeide med idealisering av menneskekroppen. I vår samtid er fremheving av visuelle idealer gigantindustri på de fleste områder når det gjelder markedsføring og salg, og kvinnefiguren er kanskje det mest sentrale salgsproduktet for salgsbransjen. Dette idealet er så infiltrert i vårt samfunn at det som avviker, raskt blir forbunnet med skam. Sannheten er jo at de færreste av menneskene passer inn i markedskreftenes ideal-fremstillinger.

I dette verket utforsker kunstneren møtet mellom idealisert opplevelse og skambelagt opplevelse av en menneskefigur. Lillesund har ønsket å fremstille sårbarheten med å vise en naken kropp som avviker fra vår samtids (dvs. kommersielle krefters) idealiserte mal for kvinnekroppen. Skulpturens positur, har kunstneren hentet fra den franske maleren Antoine Wattaus kanskje mest kjente klovnemaleri. Dette er en frontal positur som med kun nyanserte antydninger til romlige bevegelser. Det gjør figuren enda mer sentrert og sårbar i sitt uttrykk. Men i motsetting til Wattaus klovn som er kledd i lysende, hvite og altfor store klær, er Lillesunds skulptur helt naken dvs. den er kledd i sin egen nakne kropp. Et annet kunstnerisk grep er skulpturens størrelse. Skulpturen er kun 115 cm høy. På denne måten oppleves figuren både som en voksen kvinne som form, og som et barn i størrelse.

Det er spennende å ta i betraktning at denne skulpturen “Kvinnefigur” kan i stor grad minne om den eldste, bevarte skulpturen i Nordeuropa (”Venus fra Willendorf”). “Willendorf-kvinnen” er en skulptur kunsthistorikere mener at var et fruktbarhetssymbol, og derfor nettopp en idealisering av kvinnekroppen.
Lillesund mottok Selvaaggruppens pris for “beste figurative skulptur” med denne skulpturen i 2002.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...