22.11.2010

SKULPTUR BRONSESKULPTUR Innkjøpt av Selvaaggruppen "Keiseren Peer Gynt" (utplassert på Løren i Oslo)


Skulptur "Keiseren Peer Gynt" ("Kongen på Haugen") bronseskulptur © Frode Mikal Lillesund

Skulpturen “Keiseren Peer Gynt” stammer fra en internasjonal konkurranse i regi av Selvaaggruppen for utsmykning av Løren bydel. Den ble kjøpt inn i stort format (ca 250cm inkl.sokkel) og er nå oppført i senter av indre gård bak Løren Torg.

Temaet for skulpturen er fra en scene i første akt av Ibsens mest kjente drama “Peer Gynt”. Her ligger fattiggutten Peer i gresset og fantaserer om seg selv som en rik og  respektert Keiser, mens han ser på skyene. Lillesund har valgt å konkretisere dette drømmebildet ved å avbilde Peer Gynt med altfor stor kongekrone som faller over øynene hans slik at han ikke lenger ser klart. Samtidig er Peers kongekappe så stor at han ser ut som en dåre. Dette er et klassisk symbol på en person som ikke klarer å fylle det altfor store selvbildet han har tatt på seg, og derfor driver han både løgn og selvbedrag.

Etter kunstnerens mening, er dette det sentrale temaet i Ibsens drama. Stykket “Peer Gynt” er ikke bare et utmerket drama, på et annet nivå, er det også en satire over den norske folkesjelen. En alternativ tittel på skulpturen, kunne være ”Kongen på Haugen”. Utsagnet; “Man kan finne en konge på hver eneste haug.”, er velkjent i Norge. Kanskje er dette også en sentral del av det samfunnskritikeren Ibsen ønsket å belyse ved vår “bonde-kultur” da han forfattet “Peer Gynt”.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...